ReMade-at-ARI

Vrsta projekta: Mednarodni

Trajanje: 2022 - 2026

Vodja projekta: prof. dr. Primož PeliconŠifra: No. 101058414Sodelavci: Infrastruktura: ARIE - Infrastruktura za analitične raziskave v Evropi

Da bi se svet uspešno soočil z izzivom omejenih virov, ki se z zastrašujočo hitrostjo zmanjšujejo, medtem ko se količina odpadkov zaskrbljujoče povečuje, je nujno potrebno uvajanje krožnega gospodarstva. Akcijski načrt Evropske komisije (EC) za krožno gospodarstvo (CEAP), sprejet marca 2020, je opredelil sedem ključnih proizvodnih vrednostnih verig, ki morajo, glede na njihove vplive na okolje in potenciale, karseda hitro postati krožne. Ta cilj zahteva obsežne raziskave materialov z zelo visoko zmožnostjo recikliranja,  ki hkrati izkazujejo konkurenčne funkcionalnosti.

Najpomembnejše evropske analitične raziskovalne infrastrukture so se združile v projekt V ReMade@ARI, da bi ustanovile podporno središče za raziskave materialov, ki bodo olajšale korak naprej v krožno gospodarstvo. ReMade@ARI ponuja usklajen dostop do več kot 50 evropskih analitičnih raziskovalnih infrastruktur, ki sestavljajo mrežo analitičnih raziskovalnih infrastruktur v Evropi (ARIE). ReMade@ARI ponuja celovite storitve, ki ustrezajo vsaki raziskavi, ki se osredotoča na razvoj novih materialov za krožno gospodarstvo na ključnih področjih, poudarjenih v CEAP, in hkrati igra pomembno vlogo pri pripravi skupnega tehnološkega načrta za krožne industrije.

Izkušeni znanstveniki, strokovnjaki za infrastrukturo in visoko usposobljeni mladi raziskovalci bodo prispevali specialistično znanje in široko podporo za uresničitev uporabniške storitve visoke kakovosti, zaradi česar ima lahko vsaka obetavna ideja veliko možnosti za uresničenje. Posebna pozornost bo namenjena implementaciji podpore raziskovalcem in razvijalcem iz industrije. Celovit katalog storitev dopolnjuje obsežen program usposabljanja. Poti do trajnosti platforme bodo po načrtu raziskane proti koncu projekta.