Tretji seminar iz serije FAIR

19.05.2022

Prof. dr. Marco Durante bo predaval o radioterapiji z delci in napredku na tem področju v zadnjih letih.

Radioterapija je ena najpogostejših in učinkovitih terapij za raka. Na splošno bolnike zdravijo z rentgenskimi žarki, ki jih proizvajajo elektronski pospeševalniki. Uporaba visokoenergijskih nabitih delcev je bila predlagana pred nekaj leti, tako zaradi njihovih fizikalnih kot radiobioloških prednosti v primerjavi z rentgenskimi žarki. Terapija z delci zdaj postaja nastajajoča tehnika v radioterapiji. Skupina za biofiziko pri GSI je v preteklih letih intenzivno delovala v pilotnem projektu 12C-ionske terapije.

Projekt terapije je utrl pot ionski terapiji v Evropi, kar je vodilo do izgradnje in načrtovanja več kliničnih pospeševalnikov. Vendar pa je na tem področju še vedno odprtih več raziskovalnih vprašanj, na primer: napovedovanje RBE različnih delcev v tumorjih in v normalnem tkivu; obdelava premikajočih se tarč; vpliv genetskega ozadja na občutljivost; učinki na angiogenezo in metastatski potencial; frakcioniranje; hipoksija; kombinirano zdravljenje s kemoterapijo in imunoterapijo.

Predavanje bo izpostavilo odprta raziskovalna vprašanja in prikazalo nekaj nedavnih podatkov, pridobljenih na nekaterih od teh področij.

Povezava na predavanje, aktivna bo nekaj minut pred začetkom, v ponedeljek, 23. maja 2022 ob 10h.